9 ting du ikke bør gøre når du bliver veganer

Nu har jeg været veganer i over et år, og kan se tilbage på nogen af de begynder fejl jeg gjorde da jeg “overnight” besluttede mig for, at nu skulle det være slut med at spise kød og mejeriprodukter. Jeg kan forsikre dig om, at jeg lavede mange fejl i starten – men så var det op på hesten igen, man lærer heldigvis af sine fejl. Jeg håber at jeg ved at dele ud af mine fejltagelser kan gøre overgangen fra carnist til veganer en hel del nemmere for dig.

Nogle gange kan folk godt blive forbløffet over det jeg lever af. “Jamen spiser du da ikke æg”? Spørgsmålet kunne også være om mælk, smør, yoghurt osv. men nej– det gør jeg ikke, nok derfor er der også mange der tror, at det er meget besværligt at leve som veganer, at der er meget arbejde i det, når du er vant til at være veganer, er det virkelig nemt, i bund og grund handler det om at smide nogle grøntsager i en gryde og bare elske det, netop derfor synes jeg det er vigtigt at fortælle om hvad du ikke bør gøre når du bliver veganer.

Lad være med at smide alle dine køkken ting ud.
Selvom en ordentlig oprydning i køkkenet er en god måde at starte din nye livsstil på, skal du ikke smide dine køkkenredstaber ud, du kan sagtens stadig bruge dine stegeknive, fondue gryder, grill og grillpander, deres oprindelige funktion får bare en ny funktion. De gør dit liv nemmere i køkkenet, de kan måske ligefrem opfordre dig til at eksperimenter også selvom de er udviklet til et helt andet formål – så lad være med at smide dem ud.

Prøv at lade være med at snakke for meget om det.
Selvfølgelig er du glad for din nye livsstil, men prøv at holde lidt igen – hvis der er noget jeg har opdaget efter jeg er blevet veganer, så er det at folk tager deres mad og det de spiser meget personligt, det er jo noget de nyder flere gange om dagen, så når nogen kommer og vifter om sig med deres mad morale  kan det virke meget frelst og irriterende. Tænk på hvor irriteret du bliver over spørgsmålet om “hvor får du så proteiner fra” ?  Undgå at prædike over for folk – Jeg har den regel, at jeg aldrig kommenterer på andre folks mad, men hvis de kommenterer på min mad så er det klart at jeg argumenter for mit valg.  Det fungerer for mig, og min omverden. Selvfølgelig har jeg prøvet at blive provokeret, men nogle mennesker bliver også provokeret at den vegansk levemåde, de bliver jo direkte konfronteret med, at man sagtes kan leve af en varieret og sund kost uden at uskyldige dyr behøver at blive slået ihjel af den grund. Bare husk på, at det er dig der har fat i den lange ende, det er dig der udviser empati for andre levende væsner, du gør en forskel for miljøet og den verden vi lever i. Hold fast i den tanke og husk på at der er masser af mennesker der blev veganere længe før dig, og heldigvis er vil der komme mange efter dig, så ro på, vi bliver flere og flere for hver dag der går.

Sig pænt nej tak når du bliver tilbudt “den forkerte”mad.
Du spiste det for en måned siden, så når dine venner eller familie tilbyder dig en tapastallerken, sushi eller en flæskestegssandwich skal du ikke blive fornærmet eller rynke på næsen. Sig pænt nej tak. De gør det jo ikke i en ond mening. Ligeledes skal du ikke lave et stort nummer ud af det hvis nogen ved en fejltagelse kommer til at anrette din tallerken med bøf, flødekartofler og sovs, du kan stille og roligt returnere tallerken og oplyse på en pæn og ordentlig måde, at du er veganer, og om der er mulighed for at få noget andet – eller gør som jeg , tag mad med hjemmefra. (Læs mere her) Men du skal regne med, at det vil tage lidt tid før din familie og venner vænner sig til din nye livsstil og de tilbyder dig ikke mad for at være lede eller dumme over for dig, nok nærmere det modsatte, og husk det er ikke deres arbejde at kokkerer for dig og din veganske livsstil.

Du behøver ikke leve af salat
Den veganske kost er en mangfoldighed af bønner, linser, pasta, alverdens grøntsager, frugter, kerner og nødder – Der findes så mange lækre madvarer som er så sunde og farverige. Jeg har ofte fået spørgsmål fra folk der undre sig over hvordan jeg kan overleve på en vegansk kost, mange tror fejlagtigt, at en veganer lever af salat, tomat og agurk – det kunne ikke være mere forkert. Du kan lave så mange fantastiske retter såsom pizza, pasta med alle mulige fantasifulde sovser til, sandwich, supper, pateer, kartoffelretter, burgere og de lækreste desserter osv. osv. Du skal bare finde frem til de veganske alternativer så kan du sagtens kokkerer et vegansk sundt måltid, og husk ofte er kød og mejeriprodukter mere kaloriemættet end de fleste veganerprodukter, så du kan roligt spise en stor tallerken mad med god samvittighed og skulle du blive tilbudt en vegansk cup cake, så tag imod den, du spiser allerede sundere end før så und dig også lidt af det søde. Du kan finde inspiration i mine opskrifter til nemme sunde retter her.

Glem ikke at lave mad
Måske plejer du ikke at lave mad særlig tit, men det kommer du til som veganer, du kan ganske enkelt ikke lade være, det er nemlig slet ikke besværligt at lave. Nogle mennesker laver en masse mad i weekenden  og gemmer det så de har til madpakker til hele ugen. Andre (ligesom mig) laver mad som det nu passer ind i min dagligdag. Selvom du måske bor i nærheden af veganske restauranter eller cafeer så er der ikke noget der slår et hjemmelavet måltid, det er billigere,  smager ofte bedre plus at du har fordelen i at være der hjemme, så imens du laver mad kan du have dit hyggetøj på, du kan lytte til din ynglings musik og have morgenhår – what’s not to like? En anden fordel ved at leve vegansk, er at du ikke behøver at bekymre dig om at kødet bliver gennemstegt – eller om deter for tørt – du skal heller ikke bekymre dig om dårlige æg eller en syg kylling. Vegansk mad kan spises på ethvert tidspunkt i madlavningsprocessen – også kagedejen….

Du behøver ikke skifte alt ud i din garderobe og hjem med det samme.
Da jeg blev veganer ejede jeg mange designer skind tasker, skindjakker og sko – jeg havde fyrfadsstager lavet af kohorn, stolhynder i skind og en masse andre dyrerelateret produkter – jeg havde et hjem og et klædeskab  hvor jeg aldrig tidligere havde skænket det en tanke om hvor mine ting stammede fra. Sørgeligt når man tænker over det! Jeg har løbende skiftet ud, både i min garderobe og i mit hjem. Tasker og sko er solgt på dba. Pengene fra mine sko lagde jeg til side og købte i efteråret mine Dr. Martens vinterstøvler. (Læs mere her) Pengene fra mine tasker er sat i banken, der ud over har jeg solgt mine stolhynder og bestilt nogle nye i stof og mine kohorns fyrfadstager er skiftet ud med metal. Da jeg blev veganer havde jeg som sagt ikke skænket min garderobe og hjem en tanke, mit fokus var udelukkende på min kost, men som tiden gik synes jeg at det var utrolig dobbeltmoralsk ikke at følge det til dørs. Jeg afstod fra alle madvarer der indeholdte dyr, men jeg kunne godt gå rundt med en Mulberry taske, lædersko og når jeg spiste min mad sad jeg på en stolhynde lavet af ko…. Jeg kunne bare ikke længere stå inde for min egen morale og løftet pegefinger (mod mig selv – jeg løfter ikke pegefinger mod andre), så langsomt men sikkert fik jeg solgt ud af alle mine ting. Jeg siger ikke at du bør gøre det samme, det er helt op til dig, jeg fortæller bare hvad jeg har det bedst med. Nu har jeg tøj jeg kan gå i med god samvittighed, mit hjem er dyrevenligt og jeg har det rigtig godt med det.

Vær ikke bange for at smage på nye madvarer
At blive veganer handler i stor grad om at prøve nye ting. Mange af de retter der før var mine favoritter interesser mig ikke længere, i stedet for prøver jeg nye spændende ting, der findes så mange lækre friske frugter og grøntsager, vær ikke bange for at komme ud af din comfort zone. Hvis du ser nogen spise krydret hampfrø – smag det, har du aldrig hørt om seitan? Prøv det. Tang chips? selvfølgelig. Dragefrugt? Er købt ind. Måske kan du ikke lide alt det du smager, men måske du støder på din nye favoritmad.

Forlad ikke dit hjem uden lidt snacks i tasken
I starten kan det være svært at vide hvor man kan købe veganske snacks hvis man er på farten. Dine gamle steder hvor du plejer at købe den slags har måske ikke det store udvalg, så for at undgå at du havner i en situation hvor du ikke kan skaffe noget at spise vil jeg anbefale dig altid at have lidt snacks med i tasken. Jeg har altid en lille bøtte med nødder og rosiner, et stykke frugt eller lidt gulerødder med mig hvis jeg skulle blive sulten, så forbered et par bøtter og husk altid at tage en med dig på farten.

Vær ikke for hård imod dig selv
Så du kom til at spise noget med ost, eller noget med fisk eller noget slik….Jeg ved godt, at det ikke er det du forventer af dig selv, men det er altså ikke jordens undergang, du skal jo lige have lov at lære din nye livsstil at kende, du har indgroede vaner – også med hensyn til mad – så lad være med at dømme dig selv for hårdt, for det er altså ikke altid lige nemt at bryde de gamle vaner. Jeg lavede også begynder fejl, for eksempel spiste jeg honning, indtil jeg fandt ud af at  honning er ikke vegansk, da bierne bliver udnyttet til dets produktion og mennesker rent praktisk godt kan leve uden honning. Ups – Jeg købte cremer og makeup der var testet på dyr, og fik købt en sweater i mohair……så var det op på hesten igen. Det er kun menneskeligt at lave fejl, og dem lærer man som sagt af. Da jeg startede som veganer havde jeg virkelig lyst til lakridskonfekt, på trods af, at jeg ikke havde spist eller smagt det i et par år, min krop skreg efter det, det var meget mærkelig, men også kun naturligt, kroppen kan mærke en forandring, pludselig er der så mange ting du ikke længere spiser, du kan ikke bare lige tage det der bolsje eller den der småkage, korteletterne er skiftet ud med tofu og det skiveskåret pålæg er skiftet ud med noget vegansk smørepålæg. Det tager kroppen 3 måneder at rense sig selv for alle disse afhængigheder, jeg var besat af lakridskonfekt, nu tænker jeg aldrig over det. Giv dig selv lidt tid og før du ved af det, vil du slet ikke være interesseret eller tænke på dine gamle mad favoritter.

Jeg håber at du finder disse tips hjælpsomme Jeg vil rigtig gerne høre om hvilke fejl du lavede da du blev veganer. hvis du er “ny veganer”, hvad synes du er hårdt? skriv en kommentar, et spørgsmål eller bare sig “Hej”.

 

4 Comments

 1. Karina

  marts 3, 2018 at 7:01 am

  Måske kan det som du skriver være svært at tage alt med på en gang. Så derfor vil jeg anbefale de som overvejer men ikke helt ved om det er dem at starte med en uge og et mål af gangen.
  Eks. I næste uge vil jeg kun spise grøntsager og så lægge fokus på muligheder frem for begrænsninger. Prøv at mærke hvor befriende det er kun at skulle i grøntsagsafdelingen og prøv at se i din kurv hvor mange spændende ting du kan få på det samme budget som før.
  Prøv noget nyt leg lidt med det hvad er det værste der kan ske ?
  Og ikke være nærig med indkøb i denne uge. Det skal se spændende ud. Du skal kunne stå derhjemme og tænke hmmm hvad har jeg lyst til nu ?
  Ikke nogen kur i denne uge æd igennem og nyd det ikke sparer på olie eller andre gode sager der er plads i energibudgettet til at fråse når du ikke får animalske produkter og i denne uge måske heller ikke stivelse
  Held og lykke til jer der prøver det og nyd den frihed det er når i kun skal købe grøntsager og ikke skal tænke over alle mulige andre valg.
  Husk at eksperimenterer det bliver en lang uge hvis du kun kommer hjem med agurk og tomat
  Rigtig god fornøjelse
  Karina

  1. Amalienborg12

   marts 3, 2018 at 7:10 am

   Kære Karina.
   Hvor har du ret, for det har meget at gøre med ens mindset – se udfordringer frem for begrænsninger. Det er en super god idé du har med at tage en uge af gangen, nogengange kan det være godt at dele tingene op i mindre bidder så virker det hele mere overskueligt, for det kan da bestemt godt i starten virke meget overvældende at blive veganer.
   Tak for din inspirerende kommentar.
   Med venlig hilsen Bettina

 2. Doug Tschoepe

  marts 21, 2018 at 12:35 pm

  Thank you so much for the great article, it was fluent and to the point. Cheers.

  1. Bettina

   marts 21, 2018 at 2:13 pm

   Thank you so much, and thank you for your comment.
   Yours sincerely Bettina.

Leave a Reply