Guide til vegansk og bæredygtig mode

Det første jeg vil sige er, at hvis vi levede i et hundrede procent vegansk samfund, så  ville modeindustrien ligesom andre industrier såsom fødevareindustrien være hundrede procent dyrefri. Man ville kun kunne købe alternativer til læder, ruskind, pels, uld, perler og silke, ingen dyr ville lide overlast – og vores verden ville nok være i en hel anden forfatning, end den i idag – derfor er jeg stolt af som veganer at være med til at bane vejen til en ny god trend, nemlig at fremme den veganske levemåde – også inde for tøjindustrien.

Da jeg blev veganer var mit fokus på min nye livsstil og det mad jeg indtog. Jeg skulle lære en helt  anden måde at leve på, men hele denne rejse har spredt sig som ringe i vandet – nu er det ikke kun dyrevelfærd  jeg går op i – jeg tænker også på bæredygtig mode, bæredygtig levemåde, herunder at mindste mit forbrug af plastik – det er så en helt anden snak – men i det hele taget forsøge at leve uden at efterlade et for stort aftryk på vores verden. 

Jeg vil dele mine bedste tips til køb af vegansk og bæredygtig tøj med dig, og den veganske bølge strømmer unægtelig over os, og  efterhånden som efterspørgslen stiger,  bliver udbuddet også større og  markedet  er i dag  så stort at, kan du sagtens følge din egen individuelle stil. Faktisk er der nu så mange butikker der tilbyder et større eller mindre udvalg af vegansk eller bægerdygtigt modetøj, så uanset om du leder efter en ny jakke, kjole, bukser, sko eller en ny taske kan du både følge moden og være lige så smart som alle andre modbeviste kvinder – forskellen er bare, at du klæder dig på med god samvittighed.

De store high street kæder sælger både kunstig læder og bæredygtigt tøj i deres kollektioner såsom Top Shop, Mango, Zara  og H&M.  På nettet kan man både på Zalando og Asos søge på “vegan”  eller “organic”og på Asos  kan du anvende et “ikke-læder” filter når du køber accessories, hvilket er rigtig smart, og hvis du søger på “organic”  vil der også komme mange lækre items frem. Zalando er nok den side, hvor udvalget er størst – Det er ihvertfald min erfaring. 

Personligt så tror jeg at -“etisk” og “bæredygtighed” er blevet to af de største “buzzwords” i modebranchen, man vil gerne fremstå som et brand der ikke kun tænker i profit men også tænker på den jord vi lever på og på de dyr det går ud over, faktisk er mange af de store modehuse efterhånden gået væk fra at bruge pels  i deres kollektioner – både Gucci, Versace,  Armani , Hugo Boss, Calvin Klein, Tommy Hilfiger og Ralph Lauren er allerede gået over til kunstige alternativer til pels. Flere mærker som svenske Filippa K og danske Samsøe & Samsøe er også blandt de modebrands, som har opgivet at bruge ægte pels i deres kollektioner, signalværdien gør det tydeligt for designerne og forbrugerne, at de kan få kreativitet og luksus uden samtidig at støtte grusomheder mod dyr, derfor er mit store forbillede Stella McCartney, hun bruger hverken  læder, pels eller kashmir  i hendes kollektioner og 53%  består af bæredygtige materialer, og hun arbejder i øjeblikket på at udvikle en laboratorieskabt silke, da der dræbes ca. 15  silkeorme for at lave et gram silketråd, og 10.000 dræbes for at lave en silkesari.

Mange mennesker har en  forestilling om, at klipning af uld ikke har nogen skadelig påvirkning på dyrene, for de skal jo klippes under alle omstændigheder, og det skal de jo, men desværre er det mange steder blevet automatiseret, med store omkostninger for dyrene, for maskinerne kan klippe så tæt at huden også bliver klippet af dem og hvis klipningerne sker manuelt går det ofte så stærkt, at dyrene kan brække deres ben, blive klippet for tæt  og i det hele taget er det en brutal omgang for fårene. Ofte bliver de kastreret eller får halekupering  uden bedøvelse. Det er bestemt ikke en dans på roser at være et får eller et lam i modeindustrien , så prøv at finde uld fri jakker, sweateres, undertøj, sokker osv.  i stedet.  

Det samme glæder for Kashmir geder, udover en brutal klipning og behandling, så sætter gederne også et stort globalt fodaftryk. Da efterspørgslen på kashmiruld er stigende, stiger også antallet af de geder, der anvendes til at udvinde kashmir, de udgør nu i Mongoliet 60 procent af landets husdyr – det går voldsomt ud over de sletter gederne græsser på og mange af de grønne græsgange bliver opsuget af sand og efterlader kæmpe store golde sletter der tørrer ud. Så også her vil jeg opfordre til, at droppe kashmir og finde andre mere dyre og miljøvenlig beklædning.

D. 5. maj 2018 var der i BT. en artikel om at flere internationale modekæder nu tager afstand fra at bruge en bestemt type uld, efter en chokerende video med skjulte optagelser har set dagens lys.
Det er dyrevelfærdsorganisationen Peta, der står bag optagelserne, hvor man kan se, hvordan
såkaldte angora-geder bliver mishandlet på det groveste på farme i Sydafrika, når de skal klippes for
deres eksklusive mohair-uld.
Gedekid blev efterladt skrigende i smerte og frygt på klippegulvet, alt sammen på grund af mohairsweatere og -tørklæder,” fortæller Anne Brainard fra Peta om de opdagelser, organisationen har gjort. Videoen viser blandt andet, hvordan gederne bliver kastet rundt på hårde betongulve og i nogle tilfælde får skåret halsen over eller bliver decideret halshugget. De geder, der overlever, får ofte blodige sår flere steder på kroppen. “Vi opfordrer handlende til at undersøge etiketterne på tøj nøje, og lade det ligge på hylden, hvis der står ‘mohair’,” fortsætter hun. Fire af verdens største tøjkæder britiske Topshop, amerikanske Gap, spanske Zara og svenske H&M – har nu meldt ud, at man helt vil stoppe produktionen af tøj, der er lavet af mohair-uld.Ifølge H&M er det svært at finde ud af, om virksomheden får leveret uld fra de pågældende farme: “Derfor har vi besluttet at forbyde mohair-fibre fra vores sortiment senest i 2020,”siger en talskvindefra den svenske modegigant til The Independent. “For os er det allervigtigst, at dyrene bliver behandlet ordentligt, og derfor har vi besluttet permanent at forbyde mohair. “Vi har været i tæt dialog med Peta i flere år og er helt enige med dem på dette punkt,” fortsætter hun. Mere en halvdelen af verdens mohair-uld stammer fra Sydafrika. Petas afsløringer stammer fraundersøgelser, man har lavet af i alt 12 uldfarme i landet i løbet af januar og februar i år. (Artikel fra BT.)

Det er en kæmpe sejr, ikke mindst for dyrene – ingen dyr burde lide på den måde bare fordi der findes mennesker der gerne vil have en sweater, vanter eller et tørklæde lavet af mohair – det er fuldstændig unødvendigt at påføre andre levende væsner den form for frygt, lidelse og død især når der findes så mange alternativer til de gængse produkter vi kender så godt f.eks. uld der er blevet fremstillet af tang og hamp.  Her synes jeg det er på sin plads at nævne Ecoalf – hvis du ikke allerede kender mærket, så er Ecoalf et tøj firma der forvandler brugte ting såsom kasserede fiskenet, plastflasker, udslidte dæk og endda brugte kaffekværne til overtøj, badetøj, sneakers og tilbehør. Besøg deres website her. Hvor du både kan læse mere om firmaets profil, men måske også shoppe lidt. Der ud over har Adidas indtil videre solgt over en million par sko der er fremstillet af plastik fra havet, det er da noget af en bedrift og  et kæmpe skridt i den rigtige retning. Jeg er helt overbevist om, at bæredygtig  og vegansk mode er kommet for at blive , og vokser sig  større og større – så hop med på vognen, du vil ikke fortryde det.

Hvis du vil læse mere om hvordan jeg gør med hensyn til min garderobe – kan du læse meget mere her.

1 Comment

  1. Rene Andersen

    oktober 15, 2018 at 7:05 pm

    Jeg har lidt blandede følelser over for veganere. Specielt fordi dem jeg har mødt, har været meget fordømmende over for os, der spiser kød. Selvom jeg ikke er enig i det hele, er det da værd at tænke over. Specielt kan jeg rigtig godt lide tanken om at indsamle affald fra naturen og havet og bruge det til noget nyttigt. Økologi og bæredygtighed er vejen frem. Hvis du har lyst, kan du også læse en anden artikel om emnet: https://fedttoj.dk/artikler/veganertoej-oeko-toej-og-fair-trade

Leave a Reply