Ikke veganske E-numre

E-numre er tilsætningsstoffer. ‘E’ står for Europa og betyder, at disse tilsætningsstoffer er blevet testet og godkendt til brug i Den Europæiske Union (EU).

Hvert E-nummer er tildelt sit eget unikke nummer, der gør det lettere for producenterne at liste hvad fødevarerne indeholder. Nummeringssystemet hjælper også med at forbrugeren (os) bedre kan holde styr på dem, da de er inddelt i forskellige kategorier.

For eksempel:
Farvestoffer (E100-E118)
Antioxidanter (E300-E340)
Smagsstoffer (E600-E650)
Overfladebehandlingsmidler (E900-E910) (Læs mere her)

Det kan være meget svært, at overskue alle de forskellige E- numre når man er ude og handle, derfor bruger jeg den app der hedder “Vegsafe”, jeg synes den er ret god, ikke kun til E-numre, men du kan også bruge den hvis du er ude og shoppe tøj, og du kommer i tvivl om materialet er vegansk eller ej. Til cremer og kosmetik er den også god, jeg har desværre prøvet, at komme hjem med cremer jeg troede var veganske, for så at finde ud af, at det var de slet ikke, men det er slut med det, efter jeg har fået Vegsafe.

Hvis du vil være sikker på, at undgå dyr i din mad, kosmetik osv. har jeg her listet de E-numre du skal undgå, da de helt sikkert stammer fra dyr:

E120: Skjoldlus, carminer (carminsyre, cochenille), er et farvestof som udtrækkes fra skjoldlus. Insektet producerer karminsyre som ekstraheres/trækkes ud fra insektets krop og bruges primært til madfarve og kosmetik, såsom slik, i nogle marmelader og oste, i nogle drikke (fx Campari) samt en række andre fødevarer. Stoffet er i Danmark ikke tilladt i økologiske varer.

E422: Glycerol, stof der forekommer naturligt i fedt, og kan udvindes fra såvel plante som dyrefedt. Kommercielt fremstilles enten syntetisk fra propen eller ved bakteriel gæring af sukker.

E441: Gelatine, er et geleringsmiddel / fortykkelsesmiddel, der består af protein. Det anvendes til at gøre vandige levnedsmidler tykkere (tyktflydende). Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra sener, knogler og hud, i dag typisk fra svin og køer.

E542: Spiseligt knogle fosfat fra dyreknogler.

E901: Bivoks, Lavet af bier, men indeholder ikke insekter.

E904: Shellak, Naturlige polymer, stammer fra Lac biller, som er en orientalsk bladlus.

E910:  L-Cystein, fremstilles oftest af horn, fjer eller hår, som kan stamme fra dyr eller mennesker. Bruges i nogle lande i bagværk, men ikke i Danmark. Dog danner stoffet grundlag for E920, som er tilladt i Danmark.

E913: Landolin, en voks fra får, udskilles gennem huden af får og udvundet af ulden.

E920: Cystein, essentielle aminosyrer afledt af proteiner.

E921: L-Cystein hydrokloridmonohydrat, stof, som fremstilles ud fra E910.

E966: Lacitol, fremstillet af mælkesukker (laktose) der er en sukkertype, der findes i mælk.

E1105: Lysozym, Enzym, der udvindes af æg (findes også i spyt).

  • Generelt kan jeg sige om de tilsætningsstoffer jeg har listet under denne tekst er, at de kan fremstilles både animalsk og vegetabilsk. For en del af stoffernes vedkommende skyldes dette, at de er baseret på fedtstoffer, som enten kan være af animalsk (fx grisefedt) eller af vegetabilsk oprindelse.

E304: Ascorbylpalmitat og Ascorbylstearat, kommercielt tilberedt af champignon / flamingo fjer, hovedsagelig produceres syntetisk fra caroten, som er et gyldentrødt farvestof der findes i mange slags frugter, grøntsager og æg.

E431 – E436

Disse forbindelser indeholder fedtsyrer, som hovedsagelig stammer fra vegetabilske olier, men der er mulighed for, at animalsk fedt kan anvendes.

E431: Polyoxyethylen(40)stearat

E432: Polyoxyethylen(20)sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20)

E433: Polyoxyethylen(20)sorbitanmonooleat (Polysorbat 80)

E434: Polyoxyethylen(20)sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)

E435: Polyoxyethylen(20)sorbitanmonostearat (Polysorbat 60)

E436: Polyoxyethylen(20)sorbitantristearat (Polysorbat6

E470: Magnesiumsalte af fedtsyrer, er hovedsagelig af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan også anvendes.

E471: Mono- og diglycerider af fedtsyrer, fremstillet af glycerol og naturlige fedtsyrer, er hovedsagelig af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan også anvendes.

E472: Eddikesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyre af syntetisk fedt, fremstillet af glycerol, naturlige fedtsyrer og anden organisk syre (eddikesyre, mælkesyre, vinsyre of citronsyre). De fedtstoffer er overvejende vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan også anvendes.

E473: Saccharoseestere af fedtsyrer, fremstillet af glycerol og naturlige fedtsyrer, er hovedsagelig af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan også anvendes.

E474: Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider af fedtsyrer, fremstillet af sukker og naturlige fedtstoffer, de fedtstoffer er overvejende af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E475: Polyglycerolestere af fedtsyrer, en kombination af polyglycerol og naturlige fedtstoffer. Normal fedt består af glycerol og fedtsyrer, for disse produkter er yderligere glycerol koblet til den normale glycerol. kombinationen af polyglycerol og naturlige fedtstoffer. Fedtstofferne er overvejende af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan anvendes.

E479: Esterificeret soja olie, der produceres ved at opvarme soja olie i overværelse af frie fedtsyrer. De fedtsyrer er hovedsagelig af vegetabilsk oprindelse, men animalsk fedt kan også anvendes.

E481: Natriumstearoyllactylat, kombinationen af stearinsyre og mælkesyre, hvilket resulterer i en blanding af flere komponenter. Stearinsyre kan udledes fra både plante og animalsk fedt.

E482: Calciumstearoyllactylat, kombinationen af calcium, stearinsyre og mælkesyre, hvilket resulterer i en blanding af flere komponenter. Oprindelsen af stearinsyre kan enten være af vegetabilsk eller animalsk fedt.

E483: Stearylalkohol tartrat, er en kombinationn af stearinsyre og vinsyre, oprindelsen af  stearinsyre kan være fra vegetabilsk eller animalsk fedt.

E491 – E495: Sorbitaner, fremstillet af sorbitol og varierende syrer, disse er normale fedtsyrer afledt af vegetabilsk eller animalsk oprindelse.

E491: Sorbitanmonostearat

E492: Sorbitantristearat

E493: Sorbitanmonolaurat

E494: Sorbitanmonooleat

E495: Sorbitanmonopalmitat

E570: Fedtsyrer, stearinsyre, en normal del af ethvert fedt.

E631: Dinatriuminosinat, natriumsalt af inosinic syre, en naturlig syre hovedsageligt til stede i dyr. det er kommercielt fremstillet af kød / fisk, men kan også fremstilles af bakteriel gæring af sukker.

E635: Dinatrium-5’-ribonucleotider, en blanding af natriumsalte af guanylic og inosinic syre.

E640: Glycines, oprindeligt isoleret fra gleatine, men kan også være forberedt syntetis

Der er nogle tilsætningsstoffer, som ikke stammer fra animalske kilder i sig selv, men kan indebære brug af gelatine.

For eksempel:

  • E104: Quinolingult, syntestisk
  • E160a: Carotener (blanding), disse er naturlige farver isoleret fra planter.
  • E160a: Betakaroten

(Listen herunder har jeg lånt fra hverdags-mirakler)

Mælk: Kalcium kaseinat, kalium kaseinat, natrium, kaseinat, kasein, lactalbumin, valle, laktose og colostrum (+ ting der hedder noget med mælk).

Æg: Albumin, ovoalbumin, lecithin og lysozym (+ ting der hedder noget med æg).

Non-food: Silke, læder, ruskind, uld, angora, mohair, skind, pels, alpaka, tand- og benprodukter, stearin/stearinsyre, lanolin, dun, filt, fjer, kashmir, koral, perler, perlemor, kul, pergament, pashmina, shearling, shahtoosh, karakul og børster af naturhår.

Andet: Gelatine, husblas, glycerin/glycerol, kollagen, propolis, honning, cera alba, carminer/cochenille/cochineal, riboflavin, … af fedtsyrer, bivoks, shellak/skællak, cystein, elastin, pepsin og squalene

Leave a Reply