Min Orangutang

For snart et år siden besluttede jeg mig at adopterer en orangutangunge  fra “Red Orangutangen” og jeg forelskede mig med det samme i lille Ben.

Årsagen til at jeg gerne ville adopterer en orangetang er ganske enkel: PALMEOLIE!

Palmeolie indgår i produktionen af hundredvis af mad- og dagligvarer, fra shampoo, sæbe og stearin til lys til kiks, chokolade, nutella og færdiglavede retter.

Palmeolie er den primære årsag til at regnskoven bliver fældet både i Malaysia og Indonesien – herunder på Borneo. Det går ud over nogle af de meste truede dyr i verden som tiger, orangutang, næsehorn, elefant og mange andre. Malaysia og Indonesien producerer og leverer nemlig ca. 85 procent af al palmeolie i verden. Borneos regnskove er hjem for et enestående plante- og dyreliv. Over 200 forskellige pattedyr og 420 forskellige fuglearter lever på øen, og på 1.12 hektar regnskov findes op til 264 forskellige træarter. Dertil kommer, at mange af øens plante- og dyrearter kun findes i Borneos regnskove, og det er derfor vigtigt at sikre, at regnskovene bliver bevaret for ellers går en enestående biodiversitet tabt.

Desværre er Borneo også et af de steder i verden, hvor skovene bliver ryddet hurtigst. I perioden 1973 til 2010 er cirka 40 procent af Borneos regnskov blevet fældet, og alene i det sidste årti, er et regnskovsområde på størrelse med halvdelen af England forsvundet.

Når regnskoven omdannes til palmeolieplantager, mister dyr og planter deres levested og det er her “Red Orangutangen” kommer ind i billedet for Borneos orangutanger kan ikke overleve uden regnskoven, 

Derfor kræver det handling nu, hvis fremtidens generationer af mennesker og dyr fortsat skal kunne nyde godt af Borneos unikke og smukke regnskove. Heldigvis kan man i dag købe fødevarer eller non food fødevarer der kun indeholder certificeret eller bæredygtig  palmeolie. Rema 1000 og hele Coop organisationen har meldt sig under fanen og derfor er det muligt at købe dagligvarer der indeholder certificeret palmeolie.

Jeg betaler sølle 100 kr. om måneden der først og fremmest går til orangutangerne på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. En del af dem går også til det langsigtede og forebyggende arbejde for at redde den vilde orangutang, regnskovsbeskyttelse, beskyttelse af vilde orangutanger mv.

Jeg ved godt at 100 kr. ikke rækker langt i det store regnskab, men i min dagligdag gør jeg ligeledes alt for at undgå palmeolie i min mad, kosmetik og øvrige dagligvarer, og selvom det kan være besværligt at læse det med småt på varedeklarationen , så kan det godt betale sig, for man støtter en sag der er større end en selv.

Se efter dette mærke når du køber varer der indeholder palmeolie, på den måde sikre du, at du støtter en ansvarlig produktion.

Men for at vende tilbage til Ben, så er han nu fyldt 7 år. Ben er født på Nyaru Menteng.  Desværre kunne hans mor ikke tage sig af ham, hvilket somme tider sker for orangutanger, der har været ude for voldsom stress tidligere i deres liv. Ben blev dehydreret og kunne ikke amme hos sin mor, så derfor måtte personalet på centeret skride til handling og passe ham. Heldigvis tog han godt imod plejen og tog hurtigt på i vægt. Nu er han en velfungerende orangutang der ofte sover alene ude i regnskoven og  udviser stor selvstændighed.

Jeg kan godt lide løbende at modtage mails fra “Red  Orangutangen” . Jeg synes det er sjovt at følge med i Bens liv og fremgang. Jeg håber, at du ved at læse dette indlæg får lyst til at gøre det samme som mig – Adopter en orangutang og gør en forskel for de stakkels dyr der mister deres regnskov, familie og mad på grund af palmeolieindustrien. 

Det får man som adoptant
• Et adoptionsbevis og et billede af din orangutang.
• En opdatering hvert kvartal hvor du hører, hvordan din orangutang har udviklet sig siden sidst.
• Videoer og billeder med din orangutang.
• Et nyhedsbrev hvor du får de seneste nyheder fra Borneo og resultaterne fra arbejdet med at redde den kritisk truede orangutang.

Det gør man som adoptant
• Din adoption er symbolsk, hvilket vil sige, at du ikke blot hjælper din egen orangutang, men også alle   de andre orangutanger på centeret.
• Du redder forældreløse orangutanger og sikrer dem et regnskovshjem, som de kan vende tilbage til.
• Du støtter driften af verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger.

Du kan læse meget mere her om Red Orangutangen.

4 Comments

 1. Anders Kipling

  marts 3, 2018 at 7:03 am

  Det lyder spænde hvor lang tid har du haft din orangutan?

  1. Amalienborg12

   marts 3, 2018 at 7:23 am

   Jeg har snart haft ham i et år, og han er så sød. Hver tredje måned får jeg en mail med nye billeder og en opdatering om hans udvikling. Selvom jeg kun bidrager med 100 kr. om måneden, hvilket egentlig kun er et symbolsk beløb, så synes jeg, at jeg er med til at gøre en forskel -og det føles ret godt.
   Tak for dit spørgsmål.
   Med venlig hilsen Bettina.

 2. Anna Madsen

  marts 3, 2018 at 6:37 pm

  Ja, det kunne være et stort fremskridt hvis fødevare producenterne kunne finde et alternativ til oliefremstilling/palmeoliefremstilling. Mange af de ingredienser der er i forarbejdet mad er desværre fyldt med palmeolie af den usunde slags. Og i USA også det ret udskældte majssirup… der bla.a. Også er skyld i stor overvægt. Folkesundheden er i den grad i fare! Jeg tror jeg skal have kigget på de orangutanger Bettina. Det lyder som en virkelig god ide.

  1. Amalienborg12

   marts 3, 2018 at 6:45 pm

   Jeg er da glad for hvis jeg har inspireret dig til måske at adopterer en orangutang – om ikke andet så er man da med til at gøre en lille forskel.
   Du har ret, der bliver brugt alt for meget palmeolie i fødevareindustrien, man kan jo ikke engang købe en rulle kiks uden at det er i, og i USA går det jo helt amok med deres overvægt, det er forkert mad de spiser og nok også for store portioner – men meget mærkeligt at majssirup stadig er lovligt, når nu det gang på gang er blevet påvist hvor usundt det er, men det er jo nok fordi det er billigt at fremstille, så pyt med folkesundheden.
   Tak for din kommentar.
   Med venlig hilsen Bettina.

Leave a Reply