Sådan kan du bytte dine plastik hverdagsting ud med grønnere alternativer

Har du nogensinde overvejet hvordan du kan mindske dit plastiskforbrug i hverdagen, eller tænker du over hvor meget unødvendigt plastik du egentlig forbruger?  Verden er på vej til at drukne i plastikaffald. I havene dør fisk, fugle og havpattedyr, i det hele taget er vi godt på vej til at ødelægge  jorden med den enorme forurening vi mennesker står for. Men ved nogle ganske få ændringer og holdningsskift kan vi ændre kursen.
 
Det handler blot om at bytte enkelte plastik produkter ud med andre mere miljøvenlige produkter eller helt sige nej tik til f.eks sugerøret i drinksen, engangsskraberen eller indkøbsposen i supermarkedet. Der er så mange ting man selv kan gøre uden at lide afsavn – jeg vil her komme med et par eksempler på hvad jeg gør og som jeg håber vil inspirerer dig til at tænke lidt mere over dit plastikforbrug og hvordan du kan ændre og reducerer det. Meget af det behøver vi slet ikke at bruge, det er faktisk helt og adles unødvendigt
 

“Hvert eneste minut udleder vi, hvad der svarer til en lastbil plastik i verdenshavene. I 2050 er det tal steget til seks lastbiler i minuttet. Der vil på det tidspunkt være mere plastik end fisk i verdenshavene,” advarer miljøbiolog og stifter af den internationale miljøorganisation Plastic Change, Henrik Beha Pedersen,

 
 

Byt plastik sugerør ud med sugerør lavet af genbrugspapir, stål, bambus eller pasta, jo du læste rigtigt, de tykke pastarør kan sagtens bruges som sugerør, men kun i kolde drikke, ellers bliver de bløde og når de er brugt kan du enten smide dem på kompostbunken eller i bioaffald og de vil indgå i den normale nedbrydningsproces. Det kan man desværre ikke sige om plastiksugerør der er en kæmpe forureningskilde, de bliver kun en gang for så at blive smidt ud, men bagefter tager det 500 at nedbryde dem. Faktisk så er Starbucks gået helt væk fra at bruge sugerør i kolde drikke, de har fået designet et låg lige til at  drikke af.

Skift plastiktandbørsten ud med en trætandbørste.

Skift din hårbørste i plastik ud med en børste lavet i træ eller bambus, dem jeg har købt  er lavet i økologisk Bambus, som er stærkere, lettere og mere holdbart end træ. Bambus er en 100% naturlig vedvarende ressource, og når jeg på et tidspunkt skal bortskaffe hårbørsten kan jeg skære puden af børsten og smide den til affald og bambus delen kan enten smides i komposten eller graves ned i haven så formulder den sig selv inden for 1.5 år.

Skift sæbedispenseren ud med et stykke almindelig håndsæbe, jeg køber min fra Urtekram, den er vegansk og koster 12 kroner.

 

Drop engangskrabere og køb i træ eller et andet materiale der ikke belaster miljøet. Jeg har investeret i en skraber fra Mûhle som jeg har købt i Barber shop i Dronningetværgade, Jeg betalte 375 kr for den, men når jeg tænker over hvor mange penge jeg indtil nu har brugt på engangs plastik skrabere, så er de penge bestemt tjent hurtigt ind igen.

Vatpinde – drop dem i plastik  – bliver også kun brugt en gang – og køb dem i træ.

Hårshampoo – Prøv en shampoo bar – og hvad er det så?  En shampoo bar bygger på samme koncept som en sæbe bar/et sæbestykke – altså et godt gammelt håndværk.
En klar fordel ved en sæbebar er at du undgår en hel masse plastikemballage – og det giver ret god mening, hvis man gerne vil leve lidt mere bæredygtigt.  Den helt store fordel ved at bruge både sæbebar og shampoo bar er, at du får gavn af alle de lækre og sunde olier, der er i dem. Det er godt og sundt for din hud og din hovedbund, der ikke har godt af at blive renset alt for kraftigt af. Og så undgår du desuden silikonestoffer, fyldstoffer, konserveringsmidler og parabener. 
Når sæber og shampoo´er flydende og fyldt med vand, skal der af helt naturlige årsager også tilsættes en hel masse konserveringsmidler. Og dem undgår du, når du bruger fast sæbe og shampoo bar. Du kan købe shampoo bar her på Inangs webshop her.

Lav din egen cremer og tandpasta, og opbevar det i f.eks. patentglas – der findes et hav af opskrifter på nettet, det er “bare” at gå i gang . – Siger jeg, som godt nok har købt alle ingredienserne til at lave min egen bodybutter, men jeg har simpelthen ikke nået det endnu – Men ellers så findes der også en lang række produkter der ikke er i plastik emballage , man kan sagtens finde cremer osv. i glas eller i det mindste i materialer der ikke belaster miljøet på samme måde som plastik gør.

Skift opvaskebørsten ud med en i træ, og endnu bedre, køb en med udskiftelig træbørstehoved.

Sørg altid for at have et indkøbsnet med dig når du er ude og handle, det gavner både miljøet og din pengepung.

Byt karkluden ud med en hæklet eller strikket karklud – Den klassiske lyserøde, lysegule og lyseblå karklud er fast inventar i mange danske køkkener, men den er faktisk både skadelig for dig og dine omgivelser. En helt almindelig karklud indeholder nemlig omkring 15- 20 procent plastik (ofte mærkes polypropylen, PE, PP, PMMA eller PET på varedeklarationen). Det er ikke plastik, du kan se med det blotte øje, men mikroplastik, der er mindre end 5 millimeter i diameter. Det er det, der gør mikroplastik så skadelig. For mens vi i den vestlige verden forsøger at komme plastikforurening til livs ved at genbruge og forbrænde plastikaffald, så sniger mikroplastik sig ind i vores hjem, i vores vand, i vores mad og måske også i vores krop. De bittesmå plastikpartikler bliver udskilt, når du vasker din karklud i vaskemaskinen, og bliver ubemærket skyllet ud med det beskidte vand og ender på et rensningsanlæg, hvor det også slipper igennem filtreringssystemet og ender ude i verdenshavene. Der er mange kilder til mikroplastik i verdenshavene, og karklude udgør selvfølgelig kun en meget lille del. En stor del opstår, når plastikaffald i havene nedbrydes til mikrostykker, nogle skønhedsprodukter indeholder mikroplastik og så indeholder fx fleece-tøj plastikfibre, som også bliver skyllet ud i vandkredsløbet, når det vaskes. Men selvom problemet er stort og komplekst, så kan du gøre en forskel ved at købe karklude, skuresvampe, skøndhedsprodukter og tøj uden mikroplastik.

Jeg elsker danskvand, men i stedet for at købe det på plastikflasker har jeg investeret i en  sodastreamer eller en sodavandsmaskine som det nok hedder på dansk , hvilket nok er det bedste køb jeg har gjort meget længe, vandet smager fantastisk og nu har jeg altid vand med brus i mit køleskab.

Køb din pasta, ris, bønner, morgenmadsprodukter osv. i løsvægt  og køb din frugt og grønt hos grønthandleren – ofte er frugt og grønt pakket ind i plastik i supermarkederne, hvorfor ikke støtte den lokale grønthandler og køb i løsvægt 

Sorter dit affald – Det kan være meget besværligt, når man som jeg gør, bor i en lejlighed i København, men jeg gør det så godt jeg kan. Madaffald sorteres fra, aviser ryger i aviscontaineren, plastik, glas og flasker kører jeg på genbrugsstationen med – sammen med (hvis jeg har noget) farligt affald.

Så enkelt kan det gøres, det er ufattelige mængder der hverdag bliver forbrugt af disse engangsplastikvarer – men hvis vi hver især tænker over og ændre vores vaner og forbrug, vil det i længden kunne gøre en forskel. Jeg håber jeg har inspireret dig til at tænker over hvad du kan gøre i dagligdagen, og vil meget gerne høre fra dig, hvis du har gode ideer eller input til hvad man mere kan gøre for at mindske sit plastikforbrug. 

Leave a Reply