Om mig/Kontakt

 

 På min blog kan du læse om forskellige temaer omkring min veganske livstil, mine tanker, mit liv, oplevelser, erfaringer og et par enkelte madopskrifter vil jeg også dele med dig. Du behøver ikke være veganer for at læse med, men jeg håber at kunne inspirere dig til en (måske) grønnere livsstil og til at reflektere over den verden vi lever i, både for din egen, for miljøets og ikke mindst for dyrenes skyld.

Jeg hedder Bettina, er 47 år og og bor i København i min skønne lejlighed. Jeg er mor til Sasha på 21 år, som er flyttet hjemmefra.

Jeg er uddannet Natur og Miljø teknolog med speciale i miljø, så det er ikke helt tilfældigt, at jeg valgte den veganske livsstil, men beslutningen om at blive veganer har været flere år under vejs, jeg har ofte overvejet det, og især dengang jeg boede ude på landet, og ikke langt fra den lokale slagter. Her kunne man nogengange om aftenen og om natten høre hvordan de grise der skulle slagtes næste morgen stod og skreg, det lød virkelig som om, at de kaldte på hjælp. Jeg kan huske hvor dårligt jeg fik det af at høre på det, jeg synes det var så synd, men jeg følte ikke rigtig jeg kunne gøre noget ved det, men jeg drømte tit om hvordan jeg i nattens mulm og mørke kunne befri dem og føre dem langt væk fra slagteren, men det eneste jeg gjorde var at skære ned på det grisekød vi spiste i dagligdagen, men det var dér de første frø blev sået til at leve vegansk.

Der ud over har jeg altid lidt af atopisk eksem (læs mere her)  i ansigt, på hænder og arme, det har ikke været lige sjovt, for man ser godt nok ikke særlig køn ud med store røde plamager i ansigtet.

Da jeg var de der 15-16 år og begyndte at gå med makeup, fandtes der ikke som i dag, lækre økologiske eller veganske cremer og makeup. Jeg vidste ikke, at de produkter jeg brugte, kunne optages gennem huden, via luftvejene eller gennem fordøjelsessystemet, jeg skænkede hverken forsøgsdyr, giftige kemikalier eller miljø en tanke, og det er måske også noget af det jeg bøder for i dag, men dengang tilbage i 1985 – 86 fik den fik for fuld skrue på hele farvepaletten. Jeg er nu blevet meget klogere – og ældre – og ved hvor vigtigt det er, at bruge gode produkter der ikke er fyldt med alverdens kemi.

Jeg har igennem hele mit liv været hos rigtig mange forskellige hudlæger, har haft utallige lappeprøver på ryggen, uden at kunne få stillet en nøjagtig diagnose og de cremer jeg har fået fra lægen har aldrig hjulpet særlig meget. På et tidspunkt læste jeg om en læge fra USA der havde fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem atopisk eksem og kost, han anbefalede, at man skulle udelukke alle mælkeprodukter, ost og smør fra kosten, hvilket jeg valgte, at gøre, men eksemen forsvandt ikke, dog blev kløen svagere. Samtidig med, at jeg fulgte hans kostråd så jeg på Netflix “Forks over Knives” “Sick, Fat and nearly Dead” og “Cowspiracy”. De tre film gjorde så stort indtryk på mig, at jeg følgende morgen fortalte min datter, at jeg havde besluttet, at jeg i de næste tre uger ville leve som veganer, hvilket blev modtaget super godt.

Allerede efter et par dage følte jeg mig sundere og fyldt med energi, og da de tre uger var gået, havde jeg ikke fået nye eksemudbrud. Jeg savnede hverken kød eller andre dyrerelaterede produkter, faktisk var det meget nemmere, at leve som veganer end jeg havde turde håbe på, så valget var meget nemt, selvfølgelig fortsatte jeg min nye livsstil, hvilket er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mange år.

Nu spiser jeg mad med god samvittighed, jeg ved, at ingen dyr er blevet slået ihjel for at tilfredsstille mine smagsløg. Hver dag bliver uskyldige forsvarsløse dyr slagtet, for fakta er jo, at kød kan ikke blive produceret uden at slå ihjel. Men vores miljø tager skade af den overproduktion der foregår og vi sætter vores egen fremtid over styr.

Men der kommer ingen løftet pegefinger fra mig, jeg vil ikke omvende nogen, blot inspirerer og viderebringe det veganske budskab.

Men jeg vil da alligevel citerer Mahatma Gandhi. Personligt synes jeg, at disse to citater giver lidt stof til eftertanke, jeg vil lade dem stå alene, og lade det være op til dig, hvordan du vælger at tolke dem.


  • “En nations storhed kan bedømmes ud fra hvordan dens dyr behandles”.
  • “Jorden kan frembringe nok til at opfylde alle menneskers behov, men ikke alle menneskers grådighed”.

Jeg har oprettet  en Facebook gruppe med titlen Clean the world society (Læs mere her) Du er meget velkommen til at kigge forbi og være med som deltager af denne gruppe – jo flere vi er jo bedre.

God fornøjelse til dig der læser bloggen. Du er meget velkomne til at lægge en kommentar, det vil kun glæde mig. Jeg læser og besvarer så vidt muligt alle kommentarer og spørgsmål.

Med kærlige hilsner Bettina – Mail: veganerlivet@gmail.com

Leave a Reply