Tjener, er der dyr i min vin?

Ja det er der, hvis du ikke er opmærksom på hvilken vin du køber. Umiddelbart skulle man tro, at alt vin er vegansk, vin er jo gæret druemost…….. 

Da jeg første gang hørte, at vin ikke altid er vegansk, troede jeg ærlig talt, at det var en joke, men da jeg så begyndte at læse om det fandt jeg ud af, at tilsætning af animalske produkter til vin er en helt almindelig praksis. Især til klaring af vinen kræver det ofte brug af animalske produkter. Vin bliver klar ved tilsætning af midler der binder urenheder i vinen for derefter at bundfælde. Lidt af klaringsmidlet kan dog blive tilbage i vinen, hvilket ikke kun er et problem for vegetarer og veganere, men det kan også være det for visse allergikere.

De mest brugte klaringsmidler er f.eks. Albumin fra æggehvider, mælkeproteinet kassein, gelatine udvundet fra hud eller knogler, eller ægte husblas udvundet fra størens svømmeblære. Desværre er disse ting næsten aldrig skrevet på etiketten, så hvis du vil være helt sikker på, at undgå dem og være på den sikre side, så skal du købe vegansk.

Men heldigvis behøver man ikke at bruge disse klaringsmidler. Der findes to andre muligheder, den ene er ganske simpelt, at lade vinen “klare det selv”. Klarhed kan nemlig opnås hvis man lader vinen lagrer i længere tid, en anden metode er at bruge bentonit, der er udvundet af ler, og som man kan få i håndkøb, hvis man vil prøve at fremstille sin egen vin.

Men heldigvis er der mange vinhuse der efterhånden imødekommer efterspørgslen efter veganervenlige vine, husk at være opmærksom på, at vin kan deklareres som vegansk med flere forskellige mærker. Her ses to af de hyppigste certificeringer.

Jeg har nu erfaret, efter jeg har været i dialog med en vinmand, hvis man køber vin i den lidt dyrere ende af skalaen, så er vinen vegansk. De billige vine i prisklassen fra 0-50 kr. er som udgangspunkt ikke veganske. Årsagen til at mange vinproducenter ikke reklamerer med, at deres vin er vegansk, er at det koster rigtig mange penge.

Urban tasebod.com kan du finde en komplet liste over hvilken alkohol der er vegansk, den er virkelig udførlig og godt lavet, og jeg vil helt klart anbefale den.

De har delt alkoholen op i tre kategorier:

Vegansk Spiritus

Vegansk Øl

Vegansk Vin

Jeg har fået konstateret, at min ynglings gin heldigvis er vegansk :0)

Læs mere om testsmagning af den veganske rødvin Beerenstark her.

Held og lykke med det, og så er der bare, at sige skål herfra.

Leave a Reply